Sunday, May 17, 2009

ၾကက္ေတာင္ပံဖက္ထုပ္ေၾကာ္


ထမင္းဘူးဘေလာ့မွာ တင္ဘူးတဲ့ ၾကက္ေတာင္ပံဖက္ထုပ္ေၾကာ္ကို ဒီတခါ ထပ္လုပ္ျဖစ္တာနဲ႕ အဆင့္ဆင့္ကို ဓာတ္ပုံ႐ိုက္ထားလိုက္တယ္။ မမိုးေကာင္းသူ နဲ႕ မစူးႏြယ္က ဘယ္လိုအစာသြပ္တာလဲလို႕ ေမးထားတာနဲ႕ တခ်က္ခုတ္ ၂ခ်က္ျပတ္ ျပန္လည္းေျဖျဖစ္ရင္း ပို႕စ္လည္းေရးျဖစ္သြားပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ ဒီေန႕က ဆရာမရယ္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႕အတူ အျပင္သြားၾကဖို႕ပါ။ ရာသီဥတုက ဒီေန႕က်မွ ေလျပင္းေတြတိုက္ျပီး မိုးရြာတာနဲ႕ အစီအစဥ္ ပ်က္သြားတယ္။ ဒီေတာ့ မေရးတာၾကာေနတဲ့ ပို႕စ္ေလး ေရးျဖစ္သြားတာပါ။

ဖက္ထုပ္ရဲ့အစာေတြျဖစ္တဲ့ __ အသားေတာက္ေတာက္စဥ္းကို ေဂၚဖီထုပ္၊ "နီလာ"ရြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ အသားမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ႏွမ္းဆီ ထည့္နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။


ၾကက္ေတာင္ပံကိုေတာ့ အရင္ဆုံး "V-shaped"ျဖစ္ေနတဲ့ေနရာကို ေဘးဘယ္ညာခ်ိဳးျပီး ကလက္ေပးလိုက္ရင္ "ကလစ္ ကလစ္" အသံျမည္ျပီး အ႐ိုးဆက္ေနရာ ကြၽတ္သံၾကားရပါမယ္။ ၾကက္အေရခြံ ျပဲမသြားေအာင္ေတာ့ သတိထားပါ။ ျပီးရင္ အ႐ိုးအၾကီးနဲ႕ အေသး ဆက္ေနတဲ့ ထိပ္ေနရာကို ျဖတ္ရပါမယ္။


အ႐ိုးႏုနဲ႕ အသားကပ္ေနတဲ့ေနရာကို ဓားနဲ႕ျခစ္ျပီးရင္ အ႐ိုးေဘးက အသားေတြကို လက္မနဲ႕ တြန္းခ်ပါ။


ထြက္လာတဲ့ အ႐ိုးကို ႏွဲ႕ျပီး ျဖဳတ္ပစ္ေပးပါ။


အ႐ိုးထုတ္ျပီးသား ၾကက္ေတာင္ပံေတြအားလုံးကို အိပ္တလုံးထဲထည့္ျပီး ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဂ်င္း၊ ဟင္းခ်က္အရက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္အၾကီးထည့္ျပီး အသားထည့္ စိမ့္ဝင္ေအာင္ အျပင္ဘက္ကေန ခပ္ဖြဖြဟ ညွစ္နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အနည္းဆုံး ၁နာရီေလာက္ ထည့္ထားပါ။ ဒါဆို အစာသြပ္ဖို႕ ၾကက္ေတာင္ပံအိပ္ ရပါျပီ။


ၾကက္ေတာင္ပံထဲ နယ္ႏွပ္ထားတဲ့ အသားေတြထည့္ပါ။


ျပီးရင္ အဝကို သြားၾကားထိုးတံနဲ႕ ပိတ္ေပးပါ။ ဒါဆို ေၾကာ္ဖို႕ ၾကက္ေတာင္ပံ ဖက္ထုပ္ေတြ ရပါျပီ။


ဆီပူထဲ အေရခြံအထူဘက္က စျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ အေရာင္တက္လာေအာင္ ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ အလယ္အလတ္မီးနဲ႕ အတြင္းသား က်က္ေလာက္တဲ့အေနအထိ ေၾကာ္ရင္ ရပါျပီ။ ျပီးရင္ေတာ့ စားခ်င္စဖြယ္ေလး နဲနဲျပင္လိုက္တာေပါ့။




Read More...

Saturday, May 9, 2009

"မိုင္ဆန္ျပဳတ္"


အဂ်စ္ ေနမေကာင္းခ်င္ခ်င္ ျဖစ္ေနသည္။ ကိုယ္တိုင္လည္း ဘာမွမထူး။ Golden week ပိတ္ရက္မွာ ဘယ္သြားသြား လူမ်ားတာမို႕ နဂိုကလည္း ဘယ္မွ ထြက္မလည္ပါ။ ခုလို ဝက္တုတ္ေကြးျဖစ္ေနၾကတယ္ဆိုေတာ့ ပိုလို႕ေတာင္ မထြက္ျဖစ္ပါဘူး။ ဒါေတာင္ ဘယ္ကေန ဘယ္လို ေကြးခ်င္ခ်င္ျဖစ္တာလဲကို စဥ္းစားလို႕မရတာအမွန္။ ရာသီဥတုကို လႊဲခ်ရမယ္ထင္တယ္၊ ပူေနရာက မိုးအံု႕ျပီး ၂ရက္ေလာက္ မိုးရြာတာမို႕ေလ။ စျဖစ္တာက က်မ၊ ပိတ္ရက္မွာ ထုံးစံအတိုင္း ၂ေယာက္လုံး ညဥ့္နက္တဲ့အထိ မအိပ္နဲ႕မို႕ အအိပ္မမွန္ အစားမမွန္ဘူးေလ။ တရက္က် က်မ အပူေတြမ်ားျပီး လည္ေခ်ာင္းနာလာတယ္။ ငယ္ငယ္ကလို မဖ်ားခင္ ေရွ႕ေျပးလကၡဏာေပါ့။ ဒါနဲ႕ Cevit ေသာက္ျပီး ေရေႏြးအိုးတည္လို႕ တညေနလုံး ေရေႏြးၾကမ္း ထိုင္ေသာက္ေနလိုက္တာ ေနာက္ရက္က် မနာေတာ့ဘူး။ ဒါေပမယ့္ လည္ေခ်ာင္းယား၊ ခြၽဲထ၊ ႏွာမႊန္ေတာ့ က်န္ေသးတယ္။ ေဆးေသတၱာဗူးထဲ ရွာေဖြၾကည့္လိုက္ေတာ့ က်န္းမာေရးအာမခံက ေပးထားတဲ့ အေအးမိ၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေစး ေပ်ာက္ေဆးဗူးေတြ႕တာမို႕ ကိုယ့္ဘာသာကုျပီး ေသာက္ထားလိုက္တယ္။

က်မက သက္သာလာတဲ့အခ်ိန္မွာ အိမ္ၾကီးရွင္က လည္ေခ်ာင္းနာလာလို႕တဲ့။ သူ႕ကို ကူးျပီထင္တယ္။ ပထမေတာ့ သူက ေဆးမေသာက္ေသးဘူး။ ေနာက္ရက္မနက္ ပိုနာလာတယ္ဆိုမွ ေဆးေသာက္ေတာ့တယ္။ က်မက တၾကိမ္ေဆးေသာက္ျပီး သက္သာလာေပမယ့္ သူက မသက္သာဘဲ ေခ်ာင္းေတြပါ ဆိုးလာတယ္။ ခ်ဴနာပါနာျဖစ္လာျပီဆိုေတာ့ ျခေသၤ့ကေန ေၾကာင္ကေလးျဖစ္ျပီး ေညာင္နာနာနဲ႕ရယ္။;) ဒီေန႕ က်မက Medical check-up အတြက္သြားရမွာမို႕ အျပန္သူ႕ကို ေဆးခန္းဝင္ျပမယ္ စိတ္ကူးသြားတာ။ ျပီးမွ သူက ဒီတရက္ အေျခအေန ေစာင့္ၾကည့္ျပီး မသက္သာမွ သြားမယ္ဆိုတာနဲ႕ ေဆးဘဲ ရွာဝယ္ျပီး ျပန္ခဲ့တယ္။

အိမ္လည္းေရာက္ က်မလည္း ညက အိပ္မေပ်ာ္တာရယ္ ေသြးေဖာက္လာတာရယ္ေၾကာင့္ထင္တယ္ မူးလာလို႕ တေရးအိပ္လိုက္ေတာ့တယ္။ ႏိုးလာမွ သူ႕ကို အဖ်ားတိုင္းၾကည့္ေတာ့ normal နဲနဲေက်ာ္ေနပါတယ္။ သူကေတာ့ မဖ်ားပါဘူးလို႕ ေခါင္းမာေနတာ။ ကဲ! ဒါျဖင့္လဲ မဖ်ားဘူးပဲထားပါေတာ့။ ဒါေပမယ့္ ဒီရက္ေတာ့ အစာမာမာ ခ်က္မေကြၽးေတာ့ဘူး။ ဒါနဲ႕ တ႐ုတ္သူငယ္ခ်င္းအိမ္ သြားလည္တုန္းက စားခဲ့ဘူးတဲ့ ဆန္ျပဳတ္ကို စမ္းခ်က္ၾကည့္ဖို႕ စိတ္ကူးလိုက္တယ္။

ဆန္ျပဳတ္ဆိုရင္ လူမမာစာၾကီးလိုဘဲ ျမင္မိတာမို႕ အရင္က ဖ်ားတိုင္း ခေနာဆန္ျပဳတ္ကလြဲရင္ မစားႏိုင္ပါဘူး။ ဒီေရာက္ျပီး ႐ိုး႐ိုးဆန္ျပဳတ္ကို ထမင္းစားခ်င္စိတ္မရွိတုန္း ဆန္ကိုေလွာ္ျပီး တခါလား ခ်က္စားဖူးပါတယ္။ ေရနဲ႕ ဆန္နဲ႕အခ်ိဳးလဲ မသိပါဘူး၊ ရမ္းသမ္းမွန္းသမ္းခ်က္ျပီး သိပ္မၾကိဳက္လို႕ ထပ္မခ်က္ျဖစ္ဘူး။ သူငယ္ခ်င္းခ်က္ေကြၽးတာက လုံးဝ လူမမာစာနဲ႕ မတူဘူးရယ္။ အဲလိုမ်ိဳး ခ်က္ၾကည့္မယ္ စိတ္ကူးလိုက္တယ္။ ပထမဆုံး ဆန္ကို ဆန္ျပဳတ္ျဖစ္ေအာင္တည္နည္းကို လိုက္ရွာၾကည့္တာ __ လိုခ်င္တဲ့ ထမင္းအေနေပၚမူတည္ျပီး ၄ မ်ိဳး ရွာေတြ႕တယ္။

ဆန္ျပဳတ္ပ်စ္ပ်စ္ (全粥 - せんかゆ) __ 1 : 5 ( ဆန္ : ေရ )
မပ်စ္မက်ဲဆန္ျပဳတ္ (7分粥 - ななぶんかゆ) __ 1 : 7
ေရက်ဲက်ဲဆန္ျပဳတ္(5分粥 - ごぶんかゆ) __ 1 : 10
ေရခပ္က်ဲက်ဲဆန္ျပဳတ္(3分粥 - さんぶんかゆ) __ 1 : 15

ဆန္ကို မခ်က္ခင္ နာရီဝက္ေလာက္ ေရစိမ္ထားရင္ ပိုေကာင္းတယ္လို႕ ေရးထားေပမယ့္ အခ်ိန္မရတာမို႕ ဒီအတိုင္း တည္လိုက္တယ္။ အိမ္က ထမင္းအိုးမွာ "ဆန္ျပဳတ္"တည္ဖို႕အတြက္ "အိုခါ႐ု"(おかゆ)ဆိုတဲ့ ခလုပ္ပါတာမို႕ အေတာ္ဘဲ။ အရမ္းပ်စ္ပ်စ္ မၾကိဳက္တာမို႕ ဆန္တခြက္ ေရခုႏွစ္ခြက္နဲ႕ တည္ထားလိုက္တယ္။ အဲဒီၾကားမွာ အိမ္နားက စူပါမွာ ေစ်းသြားဝယ္လိုက္တာေပါ့။

ဘာအမယ္ေတြလိုသလဲကို သိပ္မမွတ္မိတာမို႕ သူငယ္ခ်င္း ခ်က္ေကြၽးတုန္းက ပါတာေတြကို စဥ္းစားလို႕ရတဲ့အတိုင္း ဝယ္လာလိုက္တယ္။

ဝက္သားၾကိတ္သား
"အဆရိ"ခ႐ု (あさり/Clam)
"အီတယ"ခ႐ုအသားဗူး (いたや貝柱/Scallop)
"စဲ႐ိုရီ"တ႐ုတ္နံနံ (セロリ/Celery)
မုန္လာပင္ေပါက္ (かいわれ大根/Radish sprout)
"ရွီအိတကဲ"မိႈ (シイタケ/Shiitake)
"အအို႕ဂ်ိဆို"ရြက္ (青じそ/green perilla)
ဂ်င္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေထာပတ္
အသားမႈန္႕
ဆား
ပဲငံျပာရည္အက်ဲ
င႐ုတ္ေကာင္း

အိမ္လည္းျပန္ေရာက္ ဆန္ျပဳတ္အိုးလည္း က်က္ေနတာမို႕ အေတာ္ပါဘဲ။ ဝယ္လာတာေတြကို လွီးခြၽတ္ျပီး အဆင္သင့္ ျပင္ထားလိုက္တယ္။


အိုးထဲမွာ ေထာပတ္ကို အပူေပးျပီး အရည္ေပ်ာ္သြားရင္ ဂ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ဆီသပ္လိုက္တယ္။ ျပီးရင္ ဝက္သားၾကိတ္သား နဲနဲထည့္ေၾကာ္တယ္။ ဝက္သားမၾကိဳက္လည္း ၾကက္သားေပါ့။ အသားေတြ အနီေရာင္ေပ်ာက္ေလာက္ရင္ "ရွီအိတကဲ"မိႈ ပါးပါးလွီးထားတာရယ္ တ႐ုတ္နံနံအ႐ိုးရယ္ ခ႐ုအသားဗူးထည့္ေမႊ၊ အသားမႈန္႕ ဆား ပဲငံျပာရည္အက်ဲထည့္တည္၊ ႏြမ္းလာရင္ ခ႐ုေလးေတြရယ္ ဆန္ျပဳတ္ထည့္ျပီး အလယ္အလတ္မီးနဲ႕ တည္ထားလိုက္တယ္။ အိုးမကပ္ေအာင္ေတာ့ ေမႊေမႊေပးရတယ္။ မီးပိတ္ခါနီးက်မွ မုန္လာပင္ေပါက္၊ "အအို႕ဂ်ိဆို"ရြက္ နဲ႕ တ႐ုတ္နံနံရြက္ ထည့္ေမႊ၊ င႐ုတ္ေကာင္းေလးခတ္လိုက္ရင္ ရပါျပီ။

"အအို႕ဂ်ိဆို"နဲ႕ တ႐ုတ္နံနံ အနံ႕သင္းသင္း ဆန္ျပဳတ္ေလး "ဒိုးဇို မယ္ရွီအာဂတ္တယ္~"



Read More...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP