Wednesday, October 10, 2007

အမွတ္တရ အိမ္ရွင္မ (၅)


ဒီတပါတ္ အိမ္ၾကီးရွင္ အလုပ္ ၃ရက္ဆက္အပိတ္မွာ ကြၽန္မကိုစက္ဘီးဝယ္ေပးျပီး တခ်က္ခုတ္ ၂ခ်က္ျပတ္ စက္ဘီးစီးသင္ရင္း ေစ်းလည္းဝယ္ရင္းျဖစ္ေအာင္ ခပ္ေဝးေဝးသြားျဖစ္ခဲ့တယ္။ အျပန္ ဗိုက္ဆာေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္တဆိုင္မွာ ဝင္စားျဖစ္တယ္။ အိမ္ၾကီးရွင္က ကြၽန္မကို "ကြန္းစူးပု - コーンスープ" (ေျပာင္းဖူးစြတ္ျပဳတ္) ေသာက္ၾကည့္ဆိုျပီး မွာေပးတယ္။ သူက "ကဘိုးခ်စူးပု - かぼちゃスープ" (ေရႊဖ႐ုံသီးစြတ္ျပဳတ္) မွာတယ္။ ဂ်ပန္ေရာက္တဲ့သူတိုင္း ေသာက္ဖူးတယ္တဲ့။ ကြၽန္မကေတာ့ ဂ်ပန္အစားအစာဆိုရင္ စားႏိုင္ပါ့မလားလို႕ ေတြးမိေသးတယ္။ ေနာက္ ျမည္းၾကည့္ေတာ့ မဆိုးဘူးပဲ။ လုံးဝမအီတဲ့အျပင္ ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္နဲ႕ ေသာက္လို႕ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ သူ႕ရဲ့ ေရႊဖ႐ုံသီးစြတ္ျပဳတ္ကို ယူေသာက္ၾကည့္ေတာ့လည္း ေသာက္လို႕ေကာင္းတယ္။ ကြၽန္မက ေရႊဖ႐ုံသီးဆိုရင္ လုံးဝမၾကိဳက္။ ေျပာင္းဖူးဆိုလည္း ျပဳတ္စားတာကလြဲျပီး မၾကိဳက္ပါဘူး။ အခု စြတ္ျပဳတ္ေတြေသာက္ၾကည့္ေတာ့ သေဘာက်သြားတယ္။ အေတာ္ အဟာရလည္းရွိတယ္။ ကိုယ္တိုင္လည္း လုပ္တတ္ခ်င္တာေၾကာင့္ ထုံးစံအတိုင္း ဟင္းခ်က္နည္းေတြထဲလိုက္ရွာၾကည့္တယ္။ ေတြ႕တဲ့အထဲက ဘယ္ႏိုင္ငံမွာမဆို ခ်က္လို႕ျဖစ္တဲ့နည္းကို ဘာသာျပန္ျပီး တင္လိုက္ပါတယ္။


စြတ္ျပဳတ္လုပ္ဖို႕အတြက္ ကုန္ၾကမ္းက ဝယ္ရလြယ္ပါတယ္။ ဟင္းခတ္အတြက္ထည့္ဖို႕ "ကြန္းစိုမဲ့"ေတာ့ ရွာရႏိုင္တယ္။ ဒီမွာေတာ့ အာဂ်ီႏိုမိုတို နဲ႕ ခေနာက ထုတ္တဲ့ "ကြန္းစိုမဲ့"ေတြ ရွိပါတယ္။ "ကြန္းစိုမဲ့"က ျပင္သစ္စြတ္ျပဳတ္မွာသုံးတဲ့ ဟင္းခတ္ပါ။ Consomme ဆိုတဲ့အမည္နဲ႕ ရွာႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ိဳးအစားလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ Chicken consomme, Vegetable consomme, Beef consomme, Onion consomme, Mushroom consomme စသျဖင့္ပါ။ ႏွစ္သက္ရာ သုံးႏိုင္ပါတယ္။




ႏိုင္ငံေပၚမူတည္ျပီး ထုပ္ပိုးပုံ မတူႏိုင္ပါဘူး။



ေျပာင္းဖူးစြတ္ျပဳတ္ (コーンスープ)

*၂ေယာက္စာ*

ခရင္ေျပာင္းဖူးစည္သြတ္ဗူး / ေျပာင္းဖူးစိမ္း (クリームコーン缶 / とうもろこし) - အေသး၁ဗူး / ၂(သို႕)၃ဖူး
ႏြားႏို႕ (牛乳) - စည္သြတ္ဘူး၁ခြက္စာ
ကြန္းစိုမဲ့ (コンソメ) - ၁တုံး
ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း (塩、コショウ) - အနည္းငယ္

အိုးထဲကို ခရင္ေျပာင္းဖူးဗူး ေဖာက္ထည့္၊ ႏြားႏို႕ကို ေျပာင္းဖူးဗူးခြံနဲ႕ ၁ခြက္စာ ခ်ိန္ထည့္ျပီး ကြန္းစိုမဲ့ပါထည့္ပါ။ (စည္သြတ္ဗူးမသုံးဘဲ ေျပာင္းဖူးအစိမ္းသုံးမယ္ဆိုရင္ ေျပာင္းဖူးေတြကို microwave နဲ႕ ၂မိနစ္ေလာက္ အပူေပးျပီး ဒါးနဲ႕ျခစ္ပါ။) မီးခပ္ေႏြးေႏြးျဖင့္ ၁၀မိနစ္တည္ျပီး ကြန္းစိုမဲ့အတုံးလည္း အရည္ေပ်ာ္ ေျပာင္းဖူးရယ္ ႏြားႏို႕ရယ္ ေရာသမေမႊသြားရင္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းခတ္ျပီး သုံးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။ (စည္သြတ္ဘူးထဲက Cream style corn ကို သုံးရင္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး ရပါတယ္။ Sweet corn ကိုသုံးရင္ နဲနဲက်ဲျပီး သိပ္မဆိမ့္ပါဘူး။ Cream style corn လုပ္နည္းကို ဒီမွာၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။)



ေနာက္တနည္းက mixer ထဲ ခရင္ေျပာင္းဖူး၊ ႏြားႏို႕တဝက္၊ ကြန္းစိုမဲ့ ထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ၊ ျပီးရင္က်န္တဲ့ ႏြားႏို႕တဝက္ထည့္ျပီး ခနေမႊ၊ ေနာက္ အိုးထဲထည့္ မီးအားေလ်ာ့ေလ်ာ့နဲ႕ ၅မိနစ္ေလာက္တည္ျပီးရင္ ရျပီ။





ေရႊဖ႐ုံသီးစြတ္ျပဳတ္ (かぼちゃスープ)

ေရႊဖ႐ုံသီး (かぼちゃ) - တစိတ္
ႏြားႏို႕ (牛乳) - 300ml
ကြန္းစိုမဲ့ (コンソメ) - ၁တုံး
ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း (塩、こしょう) - အနည္းငယ္

ေရႊဖ႐ုံသီးကို အခြံခြါ 2cm အတုံးေလးေတြလွီးျပီး ျပဳတ္၊ ႏူးလွ်င္အေအးခံျပီး mixer ထဲထည့္၊ ႏြားႏို႕၊ ကြန္းဆိုမဲ့ ပါထည့္ျပီးေမႊပါ။ ႏြားႏို႕ကို 300ml လို႕ေရးထားေပမဲ့ လိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ အိုးထဲထည့္ ခပ္ေႏြးေႏြးျဖစ္ေအာင္တည္ျပီးရင္ ရပါျပီ။ စားခါနီး ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းခတ္႐ုံပါ။



***
တခ်ိဳ႕ကလည္း ျဖည့္စြက္အေနနဲ႕ ၾကက္သြန္နီပါထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းျပီး ေထာပတ္နည္းနည္းနဲ႕ ႏူးေပ်ာ့သြားတဲ့အထိေၾကာ္ (သို႕) အရြယ္ေတာ္လွီးျပီး microwave နဲ႕ အပူေပး၊ အေအးျပန္ခံျပီး mixer ထဲေရာထည့္ ျပီး ေမႊပါတယ္။ ေရႊဖ႐ုံသီးစြတ္ျပဳတ္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္နီအျပင္ မုန္လာဥနီကိုပါ ထည့္ၾကပါတယ္။ ေနာက္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ အပိုဆာဒါးေတြ မထည့္လည္း ေသာက္လို႕ေကာင္းပါတယ္။
***
အခ်ိန္ကုန္လည္းသက္သာ အရသာလည္းရွိတဲ့ စြတ္ျပဳတ္ေႏြးေႏြးေလး ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္။

1 comment:

Thyda said...

Great!!

I always drink ready-made package;-)

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP