အိမ္မွာတုန္းကဆို အနည္းဆုံး တပတ္ကို တခါေတာ့ ရခိုင္မုန္႕တီ၊ မြန္မုန္႕ဟင္းခါး၊ ၾကာဇံခ်က္၊ အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲ စသျဖင့္ ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ အေမနဲ႕ အမ ခ်က္တာပါ။ ကြၽန္မကေတာ့ T.T.M.Y ေလာက္ပါပဲ။ တခါမွ ကိုယ္တိုင္ အစအဆုံး မခ်က္ဖူးပါ။ ခုေတာ့ "မခ်က္တတ္ေသာမိန္းမနဲ႕ ထမင္းငတ္ေသာ ေယာက်္ား" ျဖစ္မွာစိုးလို႕ ၾကိဳးစားခ်က္ေနရတယ္။ ကြၽန္မက ၾကာဇံဟင္းခါး အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ဖ်ားျပီး နာလံထအခ်ိန္ဆိုလည္း ၾကာဇံဟင္းခါးဘဲ ေတာင္းစားတတ္တယ္။
ဒီေရာက္ျပီး ပထမဆုံး ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဗမာအစားအစာက ၾကာဇံဟင္းခါးပါ။ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ကို အပီအျပင္ဖတ္ အိမ္နားက ၉၉ယန္းဆိုင္သြားေမႊပါတယ္။ ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္ ရွာေတြ႕တယ္။ ၾကာဇံရွာေတာ့ ဦးေႏွာက္နဲနဲစားသြားတယ္။ ၾကာဇံနဲ႕တူတာ အမ်ားၾကီးေတြ႕လို႕။ "ဟ႐ုစမဲ"(はるさめ) တဲ့ "ဘီးဖြန္"(ビーフン)တဲ့။ "ဟ႐ုစမဲ"မွာ အမွ်င္အေသး အလတ္ အၾကီး ၃မ်ိဳးေတြ႕တယ္။ ဘယ္ဟာက ျပဳတ္လိုက္ရင္ ပဲၾကာဇံျဖစ္မွန္းမသိလို႕ "ဟ႐ုစမဲ"အေသးနဲ႕ အလတ္ရယ္ "ဘီးဖြန္"ရယ္၀ယ္လိုက္တယ္။ ေနာက္ျပဳတ္ၾကည့္ေတာ့ "ဟ႐ုစမဲ"အေသးက ပဲၾကာဇံနဲ႕တူျပီး "ဘီးဖြန္"က ဆန္ၾကာဇံနဲ႕တူတယ္။ အခ်ဥ္ညႇစ္ဖို႕အတြက္ ေရွာက္သီးက မရွိေတာ့ ရွိတဲ့ လီမြန္သီးဘဲ၀ယ္ခဲ့တယ္။
ဒီေရာက္ျပီး ပထမဆုံး ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ဗမာအစားအစာက ၾကာဇံဟင္းခါးပါ။ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ကို အပီအျပင္ဖတ္ အိမ္နားက ၉၉ယန္းဆိုင္သြားေမႊပါတယ္။ ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္ ရွာေတြ႕တယ္။ ၾကာဇံရွာေတာ့ ဦးေႏွာက္နဲနဲစားသြားတယ္။ ၾကာဇံနဲ႕တူတာ အမ်ားၾကီးေတြ႕လို႕။ "ဟ႐ုစမဲ"(はるさめ) တဲ့ "ဘီးဖြန္"(ビーフン)တဲ့။ "ဟ႐ုစမဲ"မွာ အမွ်င္အေသး အလတ္ အၾကီး ၃မ်ိဳးေတြ႕တယ္။ ဘယ္ဟာက ျပဳတ္လိုက္ရင္ ပဲၾကာဇံျဖစ္မွန္းမသိလို႕ "ဟ႐ုစမဲ"အေသးနဲ႕ အလတ္ရယ္ "ဘီးဖြန္"ရယ္၀ယ္လိုက္တယ္။ ေနာက္ျပဳတ္ၾကည့္ေတာ့ "ဟ႐ုစမဲ"အေသးက ပဲၾကာဇံနဲ႕တူျပီး "ဘီးဖြန္"က ဆန္ၾကာဇံနဲ႕တူတယ္။ အခ်ဥ္ညႇစ္ဖို႕အတြက္ ေရွာက္သီးက မရွိေတာ့ ရွိတဲ့ လီမြန္သီးဘဲ၀ယ္ခဲ့တယ္။
ေနာက္ထပ္ ဦးေႏွာက္စားရျပန္တယ္။ ပဲျပားေျခာက္လည္းမရွိ၊ ပန္းေျခာက္လည္းမရွိနဲ႕။ ဟိုၾကည့္ဒီၾကည့္နဲ႕ ျဖဴျဖဴအမွ်င္ေခ်ာင္းေျခာက္ေတြ သြားေတြ႕တယ္။

"ကန္ေပ်ာ"(かんぴょう) တဲ့။ အိမ္ၾကီးရွင္က "ႏိုရိမာကိ" (ေရညႇိထမင္းလိပ္) ထဲ ထည့္လိပ္တာတဲ့။ ဘာမွန္းေသခ်ာမသိေပမယ့္ ပန္းေျခာက္ေနရာမွာ အစားထိုးဖို႕ ၀ယ္လိုက္တယ္။ ေနာက္ေတာ့ အင္တာနက္ထဲ လိုက္ရွာၾကည့္ေတာ့မွ "ကန္ေပ်ာ" ဆိုတာ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီး/ ဘူးသီးေတြကို အမွ်င္ထိုးျပီး အေျခာက္ခံထားမွန္း သိေတာ့တယ္။

"ကန္ေပ်ာ"(かんぴょう) တဲ့။ အိမ္ၾကီးရွင္က "ႏိုရိမာကိ" (ေရညႇိထမင္းလိပ္) ထဲ ထည့္လိပ္တာတဲ့။ ဘာမွန္းေသခ်ာမသိေပမယ့္ ပန္းေျခာက္ေနရာမွာ အစားထိုးဖို႕ ၀ယ္လိုက္တယ္။ ေနာက္ေတာ့ အင္တာနက္ထဲ လိုက္ရွာၾကည့္ေတာ့မွ "ကန္ေပ်ာ" ဆိုတာ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီး/ ဘူးသီးေတြကို အမွ်င္ထိုးျပီး အေျခာက္ခံထားမွန္း သိေတာ့တယ္။
ဂ်ပန္ကုန္ၾကမ္း ျမန္မာၾကာဇံခ်က္ကို စခ်က္ပါမည္။
ၾကက္သား -とりにく(toriniku)
ပဲၾကာဇံ - はるさめ(harusame)
ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္ - きくらげ(kikurage)
ပန္းေျခာက္(ဘူးသီး/ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးအမွ်င္ေျခာက္) - かんぴょう(kanpyou)
ၾကက္သြန္နီ - たまねぎ(tamanegi)
ၾကက္ဥ/ငုံးဥျပဳတ္ - ゆでたまご/ゆでうずら(yudetamago/yudeuzura)
လီမြန္ - レモン(remon)
ဂ်င္း - しょうが(shouga)
ဆား - しお(shio)
ဆႏြင္း - ウコン(ukon)
င႐ုတ္ေကာင္း - こしょう(koshou)
ငံျပာရည္ - ナムプラー(namupura-)
- ၾကက္သား + ဆႏြင္း(အနည္းငယ္) + ဂ်င္း(သင့္႐ုံ) ကို ျပဳတ္
- ၾကက္သားကို အသားႏႊင္ (ကြၽန္မ ဆီမၾကိဳက္လို႕ ၾကက္သားကို ဆီမသတ္ပါဘူး။)
- ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ ေရ + ႏႊင္ထားတဲ့အသား + ၾကက္သြန္နီတစ္ဥကို ၈စိတ္လွီးထည့္ျပီး ျပန္တည္ (အခ်ိဳမႈန္႕လည္း ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္မကေတာ့ ခေနာဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါတယ္။ ဒီမွာရွိတဲ့ とりがらスープ (torigarasu-pu)ကိုလည္း ထည့္လို႕ရပါတယ္။)
- ပဲၾကာဇံကို ေရစိမ္ျပီး ေပ်ာ့လာရင္ ေရစစ္ထား
- ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္နဲ႕ "ကန္ေပ်ာ"ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးစိမ္
- "ကန္ေပ်ာ" အရမ္းမပြခင္ 7 cm ေလာက္စီျဖတ္ျပီး အလယ္မွာအထုံးထုံး
- ႂကြက္နားရြက္မိႈကို အရင္းေတြဖဲ့ထုပ္ျပီး သင့္ေတာ္႐ုံအပိုင္းေတြျဖစ္ေအာင္ညႇပ္
- ၾကက္ဥ / ငုံးဥ ျပဳတ္ျပီး အခြံခြါ (ၾကက္ဥဆိုရင္ အစိတ္ေလးေတြစိတ္)
- ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ (၁)ႂကြက္နားရြက္မိႈ (၂)"ကန္ေပ်ာ"ထည့္
- ခဏၾကာရင္ (၃)ပဲၾကာဇံ (၄)ၾကက္ဥစိတ္ထားတာ/ ငုံးဥျပဳတ္ (၄)ငံျပာရည္ထည့္
- ေနာက္ဆုံး င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႕ထည့္ျပီး မီးပိတ္
ပန္းကန္ထဲ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ လီမြန္စိတ္ထားတာထည့္ျပီးရင္ သုံးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
ၾကက္သား -とりにく(toriniku)
ပဲၾကာဇံ - はるさめ(harusame)
ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္ - きくらげ(kikurage)
ပန္းေျခာက္(ဘူးသီး/ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးအမွ်င္ေျခာက္) - かんぴょう(kanpyou)
ၾကက္သြန္နီ - たまねぎ(tamanegi)
ၾကက္ဥ/ငုံးဥျပဳတ္ - ゆでたまご/ゆでうずら(yudetamago/yudeuzura)
လီမြန္ - レモン(remon)
ဂ်င္း - しょうが(shouga)
ဆား - しお(shio)
ဆႏြင္း - ウコン(ukon)
င႐ုတ္ေကာင္း - こしょう(koshou)
ငံျပာရည္ - ナムプラー(namupura-)
- ၾကက္သား + ဆႏြင္း(အနည္းငယ္) + ဂ်င္း(သင့္႐ုံ) ကို ျပဳတ္
- ၾကက္သားကို အသားႏႊင္ (ကြၽန္မ ဆီမၾကိဳက္လို႕ ၾကက္သားကို ဆီမသတ္ပါဘူး။)
- ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ ေရ + ႏႊင္ထားတဲ့အသား + ၾကက္သြန္နီတစ္ဥကို ၈စိတ္လွီးထည့္ျပီး ျပန္တည္ (အခ်ိဳမႈန္႕လည္း ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ကြၽန္မကေတာ့ ခေနာဟင္းခတ္မႈန္႕ ထည့္ပါတယ္။ ဒီမွာရွိတဲ့ とりがらスープ (torigarasu-pu)ကိုလည္း ထည့္လို႕ရပါတယ္။)
- ပဲၾကာဇံကို ေရစိမ္ျပီး ေပ်ာ့လာရင္ ေရစစ္ထား
- ႂကြက္နားရြက္မိႈေျခာက္နဲ႕ "ကန္ေပ်ာ"ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးစိမ္
- "ကန္ေပ်ာ" အရမ္းမပြခင္ 7 cm ေလာက္စီျဖတ္ျပီး အလယ္မွာအထုံးထုံး
- ႂကြက္နားရြက္မိႈကို အရင္းေတြဖဲ့ထုပ္ျပီး သင့္ေတာ္႐ုံအပိုင္းေတြျဖစ္ေအာင္ညႇပ္
- ၾကက္ဥ / ငုံးဥ ျပဳတ္ျပီး အခြံခြါ (ၾကက္ဥဆိုရင္ အစိတ္ေလးေတြစိတ္)
- ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ (၁)ႂကြက္နားရြက္မိႈ (၂)"ကန္ေပ်ာ"ထည့္
- ခဏၾကာရင္ (၃)ပဲၾကာဇံ (၄)ၾကက္ဥစိတ္ထားတာ/ ငုံးဥျပဳတ္ (၄)ငံျပာရည္ထည့္
- ေနာက္ဆုံး င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႕ထည့္ျပီး မီးပိတ္
ပန္းကန္ထဲ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ လီမြန္စိတ္ထားတာထည့္ျပီးရင္ သုံးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
"ဒိုးဇို! မယ္ရွီအဂတ္တဲ့ ကုဒဆအိ"
6 comments:
ဗိုက္ေတာင္ စာလာျပီ
Oishi so!!!!
မျမရြက္ေ၀ေရ.. အဲဒီလုိ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ေတြကေလ Ueno Park ရွိတ့ဲ ေစ်းတန္းမွာ ရွိတယ္။ က်မအဲဒီေနရာပဲသိတယ္ တုိက်ိဳမွာဆုိရင္ေလ.. အဟဲ.. သူက ေစ်းရုံေအာက္ဘက္မွာရွိတာ။ ေစ်းနာမည္ကုိေတာ့ အတိအက် မသိေပမယ့္ တုိက်ိဳေရာက္ရင္ေတာ့ အဲဒီမွာ ကုိယ္လုိခ်င္တာေတြ သြား၀ယ္တယ္။ ထိုင္းပစၥည္း တရုတ္ပစၥည္းေတြ ရွိတယ္။ ၀က္သားဆုိလည္း တေကာင္လုံးရတယ္။ ပုဇြန္ေတြလည္း တန္တယ္။ ဟီး..ဟီးး ဆရာလုပ္တာ ဟုတ္ဘူးေနာ္.. ေနာ္.. :D
ဂ်ပန္စာလည္း မွတ္သြားတယ္။ ၾကာဇံခ်က္လည္း စားသြားတယ္။ :)
はじめまして
日本在中のミャンマー人です.春雨スープ
おいしそうですね。
これから毎日ブログみるので、よろしくね。
ဟုတ္တယ္ Ueno မွာရိွတယ္..ဒ္နဲ့ ျကာဆံခ်က္လား..ဟင္းခါးလားဟင္..
က်ေတာ္ကအစပ္မစားေပမဲ့ အေရာင္လိုတယ္ေလ..
ထည့္ထားတာေတာ့ ျကာဆံခ်က္အတိုင္းပဲဆိုေတာ့ ခ်က္ျဖစ္မွာပါ..ဟ့တ္လား စိတ္မဆိုးနဲ့ေနာ္..အဟီး..အစားspecialist ဆိုေတာ့..
ျကက္သြန္နီရယ္ အေရာင္ေလးရယ္ထည့္မယ္ဆိုရင နံနံပင္ရယ္ထည့္မွ ျပည့္စံုမွာ..
Tokyo မွာဒီေလာက္ asia စာေတြေပါတာ...
ျပန္ခ်က္ေပး အဟီး..သားေရဟိုလာျပီ
စိတ္ဆိုးနဲ့ေနာ္
ေက်းဇူးပါ "မnu-san"။ よろしく "yuuyuumuumuu"။ "မသမုဒယ"ေရ အိမ္မွာေတာ့ ၾကာဇံဟင္းခါးကို ၾကာဇံခ်က္လို႕လည္း ေခၚပါတယ္။ အေရာင္တင္မႈန္႕မသုံးတာက ဆီမသတ္ထားလို႕ပါ။ ဆီေတြနဲ႕ ဆိုရင္ လည္ေခ်ာင္းယားျပီး သီးတတ္လို႕။ တိုက်ိဳမွာ asia အစာေတြ ေပါေပမယ့္ ကြၽန္မ ရထားစီးတာနဲ႕ ေနသားမက်ေသးလို႕ သိပ္မသြားျဖစ္တာပါ။ သြား၀ယ္ျဖစ္ရင္ ျပန္ခ်က္ေပးမယ္ေနာ္ :) ခုေတာ့ အိမ္နားက ၀ယ္လို႕ရတာေတြနဲ႕ဘဲ ခ်က္ထားတာကို အားေပးဦးေနာ္။
အိပ္္မရလို့ ထလာတာ ဗိုက္ဆာသြားျပီ။
Post a Comment