အိမ္ရွင္မဘ၀ေရာက္ေတာ့ ခ်က္ျပဳတ္ရမယ့္ေဘး ေျပးလို႕မလြတ္ေတာ့ပါ။ တေန႕တေန႕ ဘာခ်က္ရပါ့နဲ႕ အေတာ္ ဦးေႏွာက္စားရတယ္။ အေဆာင္ေနေတာ့မွ စားလို႕ျဖစ္တယ္ဆို႐ုံ ခ်က္တတ္ခဲ့တယ္။ ဒါေတာင္ တူးလိုက္ ငံလိုက္ ခ်ဥ္လိုက္နဲ႕။ အခ်က္အျပဳတ္နဲ႕ပတ္သက္လို႕ေတာ့ ေခၽြးမေလာင္းအခ်ိန္ ေယာကၡမေလာင္းဆီ သြားလည္တုန္း အမွတ္ျပည့္ရခဲ့ပါတယ္။
ကိုယ့္ဘာကိုယ္ မေနႏိုင္မထိုင္ႏိုင္ ေလာကြတ္ေခ်ာ္ျပီး ဘာကူေပးရမလဲလို႕ ရွည္မိတာ။ အေထြထူးေတာ့မရွိပါဘူး ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးခ်င္လွီးေလတဲ့။ အဲဒီမွာတင္ ေျမြဖမ္းေတာ့တာဘဲ။ ( ၾကက္သြန္နီ = ကၽြန္မရန္သူ။) ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ၁ဝလုံးမကဘူး။ ၾကက္သြန္နီအခိုးကို အရမ္းေၾကာက္တာ။ ဒီၾကားထဲ ပါးပါးလွီးတဲ့။ ကၽြန္မ လုံး၀ပါးပါးမလွီးတတ္ပါ။ ေက်ာင္းမွာ pharmacognosy လက္ေတြ႕လုပ္ရတိုင္းလဲ ဒီပါးပါးလွီးနဲ႕ အေတာ္ေခၽြးျပန္ခဲ့ရတယ္။ လွီးလိုက္တိုင္း တျခမ္းထူ တျခမ္းပါး။
အခု ေယာကၡမေလာင္းေရွ႕ ဘယ့္ႏွယ့္လုပ္ရပါ့။ အရဲစြန္႕ျပီး "သမီး လွီးေတာ့လွီးတတ္တယ္၊ ပါးပါးေတာ့မရဘူး"လို႕ ေျပာလိုက္ရတယ္။ အဲဒါနဲ႕ဘဲ ၾကီးေတာ္ေလာင္းက သူလွီးလိုက္မယ္ဆိုျပီး ျပီးသြားတာ။ အဲဒီေန႕ကစလို႕ ကၽြန္မလည္း ေယာကၡမရဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ကို မသြားေတာ့ဘူး။ သူလည္း ခိုင္းေတာ့ဘူး။ အဲလို အမွတ္ျပည့္ရခဲ့တာ။
ၾကက္သြန္နီအခိုးေၾကာက္ပါတယ္ဆိုခါမွ ဂ်ပန္ေရာက္ေတာ့ ပိုဆိုး။ ျမန္မာမွာတုန္းက ၾကက္သြန္နီေတြက ေလွာင္ထားတာေတြဆိုေတာ့ အခိုးနည္းတယ္။ ဒီမွာဘယ္သူမွ ေလွာင္မထားၾကဘူး။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဘဲ စားၾကတယ္။ အရြယ္ကလည္း လိေမၼာ္သီး ပန္းသီးအရြယ္ ေလာက္ေတြဆိုေတာ့ မႊန္လိုက္တာ အရမ္းဘဲ။ မ်က္ရည္ ႏွာရည္ေတြ ရႊဲေနတဲ့ ကၽြန္မကို အိမ္ၾကီးရွင္ေတာင္ လန္႕သြားတယ္။
ဒီေရာက္ေတာ့ စာအုပ္တအုပ္ထဲမွာ အိမ္အသုံးစရိတ္ေတြ၊ TVက ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ၊ အေမ့ဆီ ဖုန္းဆက္ေမးထားတဲ့ ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းေတြ၊ ဒီက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နာမည္တခ်ိဳ႕နဲ႕ တျခားတိုလီမုတ္စေတြ ေလွ်ာက္ေရးထည့္ထားတယ္။ ဒီလိုနဲ႕ ဟိုမွတ္ဒီမွတ္နဲ႕ ကၽြန္မမွာ အိမ္ရွင္မမွတ္စုစာအုပ္ တအုပ္ရွိလာတယ္။ အဲဒီထဲက ဒီမွာကၽြန္မေတြ႕တဲ့ ျမန္မာမွာရွိတဲ့ ဟင္းခ်က္အသီးအႏွံေတြကို ေရးလိုက္ပါတယ္။
(၁)ပဲပင္ေပါက္ - もやし(moyashi)
(၂)ပဲျပား - とうふ(toufu)
(၃)နံနံပင္ - こうさい(kousai)
(၄)ခရမ္းသီး - なす(nasu)
(၅)သခြါးသီး - きゅうり(kyuuri)
(၆)ေရႊပဲသီး - さやえんどう(sayaendou)
(၇)ဘိုစားပဲ - さやいんげん(sayaingen)
(၈)မုန္ညင္းထုပ္ျဖဴ - はくさい(hakusai)
(၉)ထိုင္၀မ္မုန္ညင္း - ちんげんさい(chingensai)
(၁ဝ)ကန္စြန္းရြက္ - くうしんさい(kuushinsai)
(၁၁)ကန္စြန္းဥ - さつまいも(satsumaimo)
(၁၂)မုန္လာဥနီ - にんじん(ninjin)
(၁၃)မုန္လာဥ - だいこん(daikon)
(၁၄)ပိန္းဥ - さといも(satoimo)
(၁၅)မွ်စ္ - たけのこ(takenoko)
(၁၆)ဆလတ္ရြက္ - レタス(retasu)
(၁၇)ေဂၚဖီထုပ္ - キャベツ(kyabetsu)
(၁၈)ပန္းေဂၚဖီ - カリフラワー(karifurawa-)
(၁၉)ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း - ブロッコリー(burokkori-)
(၂ဝ)အာလူး - じゃがいも(jagaimo)
(၂၁)ဂ်င္း - しょうが(shouga)
(၂၂)ၾကက္သြန္ျဖဴ - にんにく(ninniku)
(၂၃)ၾကက္သြန္နီ - たまねぎ(tamanegi)
(၂၄)ၾကက္သြန္ျမိတ္ - あおねぎ(aonegi)
(၂၅)ပန္းင႐ုတ္ပြအစိမ္း - ピーマン(pi-man)
(၂၆)ေရႊဖ႐ုံသီး - かぼちゃ(kabocha)
(၂၇)႐ုံးပတီသီး - オクラ(okura)
အခု ေယာကၡမေလာင္းေရွ႕ ဘယ့္ႏွယ့္လုပ္ရပါ့။ အရဲစြန္႕ျပီး "သမီး လွီးေတာ့လွီးတတ္တယ္၊ ပါးပါးေတာ့မရဘူး"လို႕ ေျပာလိုက္ရတယ္။ အဲဒါနဲ႕ဘဲ ၾကီးေတာ္ေလာင္းက သူလွီးလိုက္မယ္ဆိုျပီး ျပီးသြားတာ။ အဲဒီေန႕ကစလို႕ ကၽြန္မလည္း ေယာကၡမရဲ့ မီးဖိုေခ်ာင္ကို မသြားေတာ့ဘူး။ သူလည္း ခိုင္းေတာ့ဘူး။ အဲလို အမွတ္ျပည့္ရခဲ့တာ။
ၾကက္သြန္နီအခိုးေၾကာက္ပါတယ္ဆိုခါမွ ဂ်ပန္ေရာက္ေတာ့ ပိုဆိုး။ ျမန္မာမွာတုန္းက ၾကက္သြန္နီေတြက ေလွာင္ထားတာေတြဆိုေတာ့ အခိုးနည္းတယ္။ ဒီမွာဘယ္သူမွ ေလွာင္မထားၾကဘူး။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဘဲ စားၾကတယ္။ အရြယ္ကလည္း လိေမၼာ္သီး ပန္းသီးအရြယ္ ေလာက္ေတြဆိုေတာ့ မႊန္လိုက္တာ အရမ္းဘဲ။ မ်က္ရည္ ႏွာရည္ေတြ ရႊဲေနတဲ့ ကၽြန္မကို အိမ္ၾကီးရွင္ေတာင္ လန္႕သြားတယ္။
ဒီေရာက္ေတာ့ စာအုပ္တအုပ္ထဲမွာ အိမ္အသုံးစရိတ္ေတြ၊ TVက ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ၊ အေမ့ဆီ ဖုန္းဆက္ေမးထားတဲ့ ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းေတြ၊ ဒီက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နာမည္တခ်ိဳ႕နဲ႕ တျခားတိုလီမုတ္စေတြ ေလွ်ာက္ေရးထည့္ထားတယ္။ ဒီလိုနဲ႕ ဟိုမွတ္ဒီမွတ္နဲ႕ ကၽြန္မမွာ အိမ္ရွင္မမွတ္စုစာအုပ္ တအုပ္ရွိလာတယ္။ အဲဒီထဲက ဒီမွာကၽြန္မေတြ႕တဲ့ ျမန္မာမွာရွိတဲ့ ဟင္းခ်က္အသီးအႏွံေတြကို ေရးလိုက္ပါတယ္။
(၁)ပဲပင္ေပါက္ - もやし(moyashi)
(၂)ပဲျပား - とうふ(toufu)
(၃)နံနံပင္ - こうさい(kousai)
(၄)ခရမ္းသီး - なす(nasu)
(၅)သခြါးသီး - きゅうり(kyuuri)
(၆)ေရႊပဲသီး - さやえんどう(sayaendou)
(၇)ဘိုစားပဲ - さやいんげん(sayaingen)
(၈)မုန္ညင္းထုပ္ျဖဴ - はくさい(hakusai)
(၉)ထိုင္၀မ္မုန္ညင္း - ちんげんさい(chingensai)
(၁ဝ)ကန္စြန္းရြက္ - くうしんさい(kuushinsai)
(၁၁)ကန္စြန္းဥ - さつまいも(satsumaimo)
(၁၂)မုန္လာဥနီ - にんじん(ninjin)
(၁၃)မုန္လာဥ - だいこん(daikon)
(၁၄)ပိန္းဥ - さといも(satoimo)
(၁၅)မွ်စ္ - たけのこ(takenoko)
(၁၆)ဆလတ္ရြက္ - レタス(retasu)
(၁၇)ေဂၚဖီထုပ္ - キャベツ(kyabetsu)
(၁၈)ပန္းေဂၚဖီ - カリフラワー(karifurawa-)
(၁၉)ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း - ブロッコリー(burokkori-)
(၂ဝ)အာလူး - じゃがいも(jagaimo)
(၂၁)ဂ်င္း - しょうが(shouga)
(၂၂)ၾကက္သြန္ျဖဴ - にんにく(ninniku)
(၂၃)ၾကက္သြန္နီ - たまねぎ(tamanegi)
(၂၄)ၾကက္သြန္ျမိတ္ - あおねぎ(aonegi)
(၂၅)ပန္းင႐ုတ္ပြအစိမ္း - ピーマン(pi-man)
(၂၆)ေရႊဖ႐ုံသီး - かぼちゃ(kabocha)
(၂၇)႐ုံးပတီသီး - オクラ(okura)
(ဆက္လက္ေရးသားပါဦးမည္။
မီးဖိုေခ်ာင္အေတြ႕အၾကဳံ မွတ္တမ္းတင္ဇာတ္လမ္း - "ႏွစ္ေယာက္ တစ္ပန္းကန္"
ဇာတ္၀င္သီခ်င္း -"မင္းနဲ႕မွ ခ်က္တတ္ျပီေပါ့")
မီးဖိုေခ်ာင္အေတြ႕အၾကဳံ မွတ္တမ္းတင္ဇာတ္လမ္း - "ႏွစ္ေယာက္ တစ္ပန္းကန္"
ဇာတ္၀င္သီခ်င္း -"မင္းနဲ႕မွ ခ်က္တတ္ျပီေပါ့")
2 comments:
အိမ္ရွင္မ မွတ္စုေလးက ေတာ္ေတာ္အသုံး၀င္တယ္ မျမရြက္ေ၀ေရ။ ယူသြားမယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ မီးဖုိေခ်ာင္အေတြ႔အၾကံဳမွတ္တမ္းလည္း ေစာင့္ဖတ္ေနမယ္ေနာ္.. :)
tks for sharing jp words, i don't know some words
Post a Comment