"ေျမာဂ"ကို စျမင္ဖူးတုန္းက ဘာအဖူးေလးေတြမွန္း မသိပါဘူး။ ဘယ္လိုခ်က္စားတာမွန္းလည္း မသိဘူး။ ေနာက္ေတာ့ ဟင္းခ်က္နည္းအစီအစဥ္မွာ "ေျမာဂ"အေၾကာင္း ၾကည့္လိုက္ရတယ္။ နဲနဲသေဘာေပါက္သလိုရွိေပမယ့္ ေသခ်ာေတာ့မသိပါဘူး။ ျမန္မာျပည္က "ပဒတ္စာအပြင့္"နဲ႕ တူတယ္လို႕ မွတ္ထားလိုက္တယ္။ ခပ္ေမႊးေမႊး "ပဒတ္စာအပြင့္"က ကင္မြန္းခ်ဥ္ရြက္နဲ႕ ဟင္းရည္ခ်က္ရင္ အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။ ဒါနဲ႕ဘဲ "ေျမာဂ"ကိုလည္း ဟင္းရည္ခ်က္စားဖို႕ စိတ္ထဲေတးထားလိုက္တယ္။
"ေျမာဂ"(みょうが)ကို (Myoga Ginger) Japanese Ginger bud လို႕ေခၚပါတယ္။ အပင္က ေငြပန္းပင္အမ်ိဳးအစားထဲကပါ။ ေျမတြင္းဥကေန အေညႇာက္ထြက္ အပင္ေပါက္တာပါ။ "ေျမာဂ"ရဲ့ အနံ႕ကလည္း ေငြပန္းနံ႕နဲ႕ဆင္တူပါတယ္။
"ေျမာဂ"ပင္နဲ႕ ပန္းဖူး
"ေျမာဂ"ပန္းဖူးနဲ႕ ပန္းပြင့္
စားဖို႕ အေနေတာ္ "ေျမာဂ"
ေခါက္ဆြဲသုပ္နဲ႕"ေျမာဂ"ဟင္းခါး
- ေခါက္ဆြဲသုပ္ထဲထည့္ဖို႕ ၾကက္သားကို ဆား၊ ဂ်င္း၊ ဆႏြင္းနဲနဲစီ ထည့္ျပဳတ္၊ (ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ကို "ေျမာဂ"ဟင္းရည္ထဲထည့္ဖို႕ခ်န္) အသားတုံးခပ္ေသးေသးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီး၊ အႏွစ္လုပ္ဖို႕ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဂ်င္းေတြကို ဆီသတ၊္ အစိမ္းမႈန္႕ထည့္ ၾကက္သားတုံးေတြထည့္ ေရနဲနဲထည့္ျပီး အုပ္ထား၊ ဆီျပန္လာရင္ရျပီ။
- ဆိုင္က၀ယ္လာတဲ့ အဆင္သင့္ ျပဳတ္ျပီးဆီနဲ႕လွိမ့္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲ (焼きそば- yakisoba)ကို microwave ovenနဲ႕ေႏႊး၊ ၾကက္သားအႏွစ္ေတြထည့္၊ ပဲအက်က္မႈန္႕၊ မက်ည္းရည္၊ ငံျပာရည္ထည့္နယ္၊ ေခါက္ဆြဲသုပ္ ျပီး၏။
- ဟင္းရည္အတြက္ ေရထဲ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္၊ ဆား၊ ခေနာဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္တည္၊ ဆူလာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ "ေျမာဂ"ထည့္ေမႊျပီးရင္ ရျပီ။ (ေရေႏြးပူေၾကာင့္ ပန္းေရာင္"ေျမာဂ"စိမ္းသြားတယ္။)
- ေနာက္တစ္နည္း- ေရထဲ ဆား၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕နဲ႕ ခေနာဟင္းခတ္မႈန္႕ (အခ်ိဳမႈန္႕/ torigarasupu - 鶏がらスープ) ထည့္တည္၊ ဆူလာရင္ "ေျမာဂ"ထည့္၊ ခဏေမႊျပီးရင္ မီးပိတ္၊ ခပ္ရွိမ္းရွိမ္း ေမႊးေမႊး "ေျမာဂ"ဟင္းရည္ ရျပီ။
1 comment:
Wow!
Wow Wow Wow!
သြားရည္ေတာင္က်လာျပီဗ်ာ.
အဲဒါမ်ိဳး ျမန္မာဟင္းေတြထဲမွာ မရွိဘူးလား.
ပုံစံေလးက ငွက္ေပ်ာဖူးပုံစံေနာ္. ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ရမ္းသမ္း Cook ကုိ ေရလည္ အထင္ၾကီးသြားျပီဗ်ာ.
ေမးဦးမယ္. ၾကက္သားပဲဟင္းကုိ ဘယ္လုိခ်က္ရလဲဗ်. ဒီတစ္ပတ္ထဲ ခ်က္စားမလုိ႔.
ခင္မင္ေလးစားလ်က္
ရန္ေအာင္
Post a Comment