ထိုင္ဝမ္ကသူငယ္ခ်င္းနဲ႕ onlineမွာစကားေျပာျဖစ္တုန္းကေပါ့။ သူတို႕ဆီမွာ ျမန္မာျပည္လိုဘဲတဲ့၊ ျမန္မာျပည္မွာရွိတဲ့ သားငါးသီးႏွံအစုံ ရွိတယ္တဲ့။ ဒီေန႕ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းနဲ႕ ငါးပိရည္ခ်က္တယ္ဆိုေတာ့ ျမင္ေယာင္ျပီး သြားရည္က်လိုက္ရတာ။ ဗမာဆိုတာ ခ်ဥ္ငံစပ္ၾကိဳက္တာေလ။ သူမ်ားႏိုင္ငံေရာက္ရင္ ဒီခ်ဥ္ငံစပ္ေတာင့္တတဲ့စိတ္က ပိုဆိုးတယ္။ ဂ်ပန္ေတြက အခ်ဥ္အစပ္ မစားႏိုင္ၾကေတာ့ သူတို႕စားစရာေတြက ခပ္ခ်ိဳခ်ိဳေတြမ်ားတယ္။ ယိုးဒယားဆိုင္ သြားစားတာေတာင္ ဂ်ပန္စားႏိုင္ေအာင္လုပ္ထားေတာ့ တုံရမ္းေခါက္ဆြဲျပဳတ္က ခ်ဥ္ေတာ့ခ်ဥ္ပါရဲ့၊ ဗမာပါးစပ္ထဲ လုံးဝမစပ္ဘူး။ ေဘးစားပြဲက ဂ်ပန္မေလးကေတာ့ ႏွပ္ေလးတ႐ႈံ႐ႈံနဲ႕ စားေနေလရဲ့။ စားခ်င္တာ မစားရေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ရမ္းသမ္းcookရတာေပါ့။ ဒီၾကားထဲ ဟင္းအမယ္ေတြ ရွာရခက္ေတာ့ ပိုအဆင္မေျပဘူး။ ပထမအၾကိမ္ ရခိုင္မုန္႕တီခ်က္တုန္းက ငါးကလည္း မေရြးတတ္၊ စပါးလင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းလဲ မရွိနဲ႕ဆိုေတာ့ စားရတာ မၾကိဳက္ဘူး။ ဒီမွာ ပင္လယ္ငါးေတြဘဲ မ်ားတယ္။ ျပီးေတာ့ ငါးက စပါးလင္နဲ႕ခ်က္မွ ပိုေမႊးသလိုဘဲ။ ဂ်ပန္မွာ စပါးလင္က ရွိေပမယ့္ အလြယ္ေတာ့ ဝယ္လို႕မရဘူး။ ဒါနဲ႕ဘဲ စားခ်င္လွတဲ့ ရခိုင္မုန္႕တီကို ေတာ္ေတာ္နဲ႕ မခ်က္ျဖစ္ေတာ့ဘူး။
ဒီတခါေတာ့ ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ ထပ္ခ်က္ၾကည့္ဦးမယ္လို႕ ဆုံးျဖတ္လိုက္တယ္။ ခ်က္ၾကည့္မယ့္ ငါးကိုလည္းေတြ႕ထားတယ္။ "ဆန္းမ さんま"(sanma) ဆိုတဲ့ငါး။ ျမန္မာလို ငါးေသတၱာငါးလို႕ ေခၚမလားဘဲ။
အခုတေလာက "ဆန္းမ"ေပါတဲ့အခ်ိန္တဲ့။ ေစ်းလည္း သိပ္မၾကီးဘူး။ ဂ်ပန္ေတြကေတာ့ ဆားနဲနဲနဲ႕နယ္ျပီး ကင္စားၾကတယ္။ စမ္းခ်က္ဖို႕ "ဆန္းမ"တစ္ေကာင္ဝယ္ခဲ့တယ္။ စပါးလင္အစားေတာ့ ဂ်င္းေပါ့။ င႐ုတ္သီးစိမ္းအတြက္ေတာ့ "႐ူဇုကိုေရွာ (柚子こしょう)" ကိုသုံးမယ္။ ဂ်ပန္ေၾကးအိုး "နဘဲ (鍋)" စားရင္ တို႕စားတဲ့ အႏွစ္ပါ။ "႐ူဇု"ဆိုတဲ့ ဂ်ပန္သံပရာသီးရဲ့အခြံကိုျခစ္ျပီး စပ္တဲ့င႐ုတ္သီးရယ္ ဆားရယ္နဲ႕ ေထာင္းျပီး အႏွစ္လုပ္ထားတာပါ။ "႐ူဇုကိုေရွာ" လုပ္နည္းကို ဒီမွာၾကည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ဥ္အစပ္ရွားတဲ့ေနရာမွာ ဒါေလးဝယ္လို႕ရတာ အေတာ္ေက်းဇူးတင္ရတယ္။ အခ်ဥ္ပါျပီးသားဆိုေတာ့ မက်ည္းရည္လဲ မေဖ်ာ္ရေတာ့ဘူး။
"႐ူဇုကိုေရွာ (柚子こしょう)"
ဟင္းရည္ခ်က္ရတာေတာ့ မခက္ပါဘူး။ ငါးကို ငပိစိမ္းစားနဲနဲ၊ ဂ်င္း၊ ဒါးျပား႐ိုက္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ လိုသေလာက္နဲ႕ ျပဳတ္လိုက္တယ္။ (ပင္လယ္ငါးဆိုေတာ့ အနံ႕ျပင္းသလိုဘဲ)။ ငါးက ႏူးလြယ္ေတာ့ ခဏနဲ႕ရတယ္။ အေအးခံျပီး အသားႏႊင္တယ္။ အ႐ိုးမွ်င္ေလးေတြရွိေပမယ့္ ႏူးညံ့ပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီနဲနဲနဲ႕ ဆႏြင္းနဲနဲေလးထည့္ျပီး မီးအားခပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့နဲ႕ ငါးႏႊင္ထားတာကို ၁မိနစ္ေလာက္လွိမ့္လိုက္တယ္။ ဒါမွ အနံ႕ေလ်ာ့သြားမွာ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို အိုးထဲစစ္ထည့္ ငါးအသားႏႊင္၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ေရ၊ "႐ူဇုကိုေရွာ"၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ျပီး ဆူတဲ့အထိတည္ျပီးရင္ ျပီးျပီ။ ပဒဲေကာၾကိဳက္ရင္လည္း ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ "႐ူဇုကိုေရွာ"နံ႕ ေမႊးတဲ့ ဟင္းရည္ပါ။ မုန္႕ဖတ္အတြက္ေတာ့ "စိုးမန္ そうめん (素麺)"ကို ျပဳတ္ျပီး ေရေအးေအးနဲ႕ေဆးျပီး ဇကာနဲ႕ေရစစ္ထားလိုက္တယ္။
ဂ်ဳံနဲ႕လုပ္ထားေတာ့ ဆန္မုန္႕တီဖတ္ေလာက္ မေကာင္းေပမယ့္ ဒီမွာ ဒါပဲရွိတာကိုး။ အစပ္သိပ္မစားႏိုင္တဲ့ အိမ္ၾကီးရွင္ေၾကာင့္ ဟင္းရည္ထဲ "႐ူဇုကိုေရွာ"ေလွ်ာ့ထည့္တည္ရလို႕ ကိုယ့္ပန္းကန္ထဲေတာ့ ဒီအတိုင္း အမ်ားၾကီးထပ္ထည့္စားလိုက္တယ္။
3 comments:
စားခ်င္တယ္.. စားခ်င္တယ္.. ရွိေသးရင္ နည္းနည္းေကၽြးပါ။ ရွလြတ္... (သြားရည္သိမ္းတာေနာ္.. ) :D
အဲဒီမွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ငရုတ္သီးခုမွေတြ့တယ္
သြား၀ယ္မယ္..ေက်းဇူး..
ရခိုင္မုန့္တီလည္း၂ပြဲေသာက္သြားတယ္
ဒီလို အစ္မမ်ိဳးတစ္ေယာက္ေတာ့ လိုခ်င္တယ္ဗ်ိဳ့
အားပါးပါး စားလို့ ေကာင္းလိုက္မဲ့ ျဖစ္ခ်င္း....
Post a Comment