ခုတေလာ ထမင္းဘူးအတြက္ ဘာခ်က္ရမွန္းမသိလို႕ တ႐ုတ္သူငယ္ခ်င္းကို တ႐ုတ္ဟင္းခ်က္နည္းေတြ ေျပာျပပါလားလို႕ ေစ်းအတူသြားဝယ္ရင္း စကားေျပာမိေတာ့ ဟင္းခ်က္နည္းစာအုပ္ငွါးေပးလိုက္မယ္တဲ့။ တ႐ုတ္လိုမွ မဖတ္တတ္တာဆိုေတာ့ ဂ်ပန္လိုေရးထားတဲ့စာအုပ္ကို သူ႕senseiဆီက ရထားတာတဲ့။ ၂အုပ္ထဲက ၾကိဳက္တာတအုပ္ ငွါးသြားေလဆိုေတာ့ လုပ္ရလြယ္မယ္ထင္တဲ့ တစ္အုပ္ကို မလာခဲ့တယ္။ ခုအဲဒီထဲက ရမ္းသမ္းcookၾကည့္ထားတဲ့ ဝက္သားလိပ္ ၾကက္ဥဟင္းခ်က္နည္းကို တင္လိုက္ပါတယ္။
အသားက ဝက္သားရဲ့ သုံးထပ္သားေနရာကို ခပ္ပါးပါးလႊာလႊာလွီးထားတာကို သုံးပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ 豚バラ薄きり肉(buta bara usukiri niku)ဆိုျပီး အဆင္သင့္လွီးထားတာေတြ ေရာင္းပါတယ္။ ပုံမွန္ဆို အဲဒါေတြကို အသီးအရြက္နဲ႕ ေရာေၾကာ္႐ုံ ခ်က္တာေလာက္ သိတာပါ။ သူ႕ကို mainအေနနဲ႕ စားလို႕ရေအာင္ ခ်က္ရေကာင္းမွန္းမသိပါဘူး။ စာအုပ္လွန္ၾကည့္ခ်င္း အဲဒါကို သြားေတြ႕ျပီး သြားရည္က်ေနတာ။ စာအုပ္ထဲမွာက အေရာင္လွလွနဲ႕ စားခ်င့္စဖြယ္ေလး ျပင္ထားတာကိုး။ က်မက အဲေလာက္မတတ္ေတာ့ ရသေလာက္ေပါ့။ ဟင္းခ်က္နည္းက စာအုပ္ထဲကအတိုင္း ၂ေယာက္စာ ပမာဏနဲ႕ ေရးလိုက္တယ္။
ဝက္သားလိပ္ ၾကက္ဥဟင္း
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား (၂ေယာက္စာ)
ဝက္သားပါးပါးအလႊာ __ ၄ခ်ပ္(၁၅၀ ဂရမ္)
ၾကက္ဥ __ ၂လုံး
ရွီအိတကဲမိႈေျခာက္ __ ၂ပြင့္
ဂ်င္း __ အလႊာလိုက္သင့္႐ုံ
Asparagus __ ၂ေခ်ာင္း
ဟင္းရည္ [ေရ __ ၁ခြက္၊ ဟင္းခ်က္အရက္ __ ခြက္တဝက္၊ သၾကား __ ဇြန္းၾကီး၁ဇြန္းခြဲ၊ Mirin __ ဇြန္းၾကီး၁ဇြန္းခြဲ၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ __ ဇြန္းၾကီး၃]
နာနတ္ပြင့္ __ ၁ပြင့္
(ဇြန္းေသး = 5 cc / ဇြန္းၾကီး = 15 cc / တစ္ခြက္ = 200 cc)
(#Mirinဆိုတာ ဆန္ကေနထုတ္ထားတဲ့ ခပ္ခ်ိဳခ်ိဳ ဟင္းခတ္အရည္ပါ။)
(၁) ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြါထားပါ။ ရွီအိတကဲမိႈေျခာက္ကို ေရစိမ္ျပီး ေပ်ာ့လာေအာင္လုပ္ပါ။ ေရထဲ သၾကားနဲနဲေလးထည့္ေပးရင္ ပိုျမန္ျမန္ႏူးလြယ္ပါတယ္။ ရွီအိတကဲမိႈေျခာက္ကို ေရစိမ္ျပီးေပ်ာ့ေအာင္လုပ္ပါ။ ေရထဲ သၾကားနဲနဲထည့္ေပးရင္ မိႈက ပိုျမန္ျမန္ေပ်ာ့ပါတယ္။ ရွီအိတကဲမိႈေျခာက္ကို ျမန္မာမွာ "ရွီတာကီ"မိႈေမႊးလို႕ ေခၚတယ္ထင္ရဲ့။
(၂)ဝက္သားလႊာေတြကိုလိပ္ျပီး အဖ်ားမွာ သြားၾကားထိုးတံနဲ႕ထိုးျပီး ထိန္းထားပါ။
(၃) ဂ်င္းကို အခြံသင္ျပီး အလႊာလိုက္လွီးပါ။ Asparagusကို ဆားရည္ပူထဲ ထည့္ျပဳတ္ျပီး ၅စင္တီ အရွည္ေလာက္စီလွီးပါ။ (Asparagusကို ျမန္မာလို ကညြတ္လို႕ ေခၚသလား မသိဘူး။ အိမ္မွာခ်က္ေတာ့ Asparagus အဆင္သင့္ဝယ္ထားတာမရွိလို႕ မုန္လာဥနီနဲ႕ခ်က္လိုက္တယ္။ မုန္လာဥက သပ္သပ္ ျပဳတ္ခ်င္လည္း ရတယ္။ က်မကေတာ့ ဝက္သားထည့္တုန္း ေပါင္းထည့္လိုက္တယ္။)
(၄) ဒယ္အိုးထဲ ဟင္းခ်က္အရက္ကို ဆူေအာင္တည္ျပီး က်န္ဟင္းခတ္အရည္ေတြထည့္လို႕ ဟင္းရည္ခ်က္ပါ။ ဆူလာရင္ ဂ်င္းအလႊာေတြထည့္ပါ။
(၅) ၾကက္ဥျပဳတ္ထည့္ျပီး ၁၀မိနစ္တည္ပါ။ ျပီးရင္ ဝက္သား၊ ရွီအိတကဲမိႈနဲ႕ နာနတ္ပြင့္ေတြေပါင္းထည့္ျပီးတည္ပါ။
(၆) ဝက္သားနဲ႕ မိႈကထြက္လာတဲ့ အျမႇဳပ္ေတြကို ခပ္ထုတ္ရင္း မီးအားေလ်ာ့ေလ်ာ့နဲ႕ မိနစ္၂၀ခန္႕ေလာက္ ဝက္သားအဆီျပန္လာတဲ့အထိတည္ပါ။
ဓာတ္ပုံထဲေတာ့ သိပ္ဆီမျပန္ခင္ ခပ္လာလို႕ အေရာင္မလွဘူး ျဖစ္သြားတယ္။ ညေနဘက္ျပန္တည္ေတာ့မွ ဆီျပန္ျပီး ပိုအေရာင္တက္လာတယ္။ Asparagus နဲ႕ဆိုရင္ေတာ့ ဟင္းက်က္လို႕ ပန္းကန္ထဲခူးရင္ ေဘးမွာစီလိုက္႐ုံပါဘဲ။
ဟင္းက ခ်က္သာခ်က္ျပီး ျမည္းမၾကည့္ထားပါဘူး။ မနက္က သူ႕အတြက္ဘဲ ထမင္းဘူးထည့္ေပးျဖစ္တာ၊ ကိုယ္တိုင္က အျပင္ေရာက္ေနေတာ့ ဘယ္လိုအရသာ ျဖစ္မွန္းမသိလို႕ စိတ္ေတာ့ အပူသား။ ညစာစားတဲ့အခါက်မွာ စားၾကည့္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္မဆိုးဘူးဘဲ။ ခက္ခက္ခဲခဲလဲမဟုတ္ဘဲနဲ႕ ဟင္းတခြက္ျဖစ္လာတယ္။ ဝက္သားကလည္း လိပ္ထားျပီးဆီျပန္ေအာင္ မီးအားေလ်ာ့ေလ်ာ့နဲ႕ ခ်က္လို႕လာမသိ ဝက္သားေကာက္ညွင္းထုပ္ထဲက ဝက္သားလို စီးေနတာဘဲ။ ဝက္သားမွဝက္သားျဖစ္တဲ့ အိမ္ၾကီးရွင္တို႕ အၾကိဳက္ေပါ့။ စားေကာင္းလို႕ဆိုျပီး ဟင္းခ်က္နည္းလာေမးေနေသးတယ္။ စားေကာင္းတဲ့ဟင္းဆို အျမဲတမ္းအဲလိုပါဘဲ၊ ျပီးေတာ့ ဘာမွလဲ မွတ္မိတာမဟုတ္၊ ခ်က္တာလဲမဟုတ္နဲ႕။ ေျပာျပျပီးသြားေတာ့ ဟင္! အဲဒီသြားၾကားထိုးတံေတြေရာတဲ့ ေၾကာက္အားလန္႕အားနဲ႕။ ေဟာေတာ္~~ ဟင္းေအးတဲ့အခ်ိန္ ျဖဳတ္လိုက္ျပီေပါ့၊ မျဖဳတ္လို႕ကေတာ့ မနက္က စားကတည္း လည္ပင္းစူးေနမွာေပါ့။ သြားၾကားထိုးတံေတြပါ ဝက္သားျဖစ္သြားတယ္မွတ္ေနသလားဘဲ။ အင္းးးးးးးး ေရႊဉာဏ္ေတာ္ ေရႊဉာဏ္ေတာ္။
11 comments:
ခ်က္စားၾကည့္ရမယ္.. စားေကာင္းမယ့္ပုံေလးေနာ္.. ညီမေလးလက္ရာကုိေတာ့ ယုံျပီးသား.. :D
ၾကက္ဆီထမင္းေလးလည္း တင္ပါဦး.. ဆရာမ.. :)
ဂလု စားခ်င္လိုက္တာ :(
မဇနိ ကို အခ်က္ခိုင္းရမယ္.. ေနာက္မွပါ.. း)
တယ္ဟုတ္ေနပလား။
ရွလြတ္.. ဂလု..
အိပ္မက္မက္ေနလား ေအာက္ေမ့တာ.. =)
စားစရာေတြ ျမင္ျပီး အန႔ံမရလို႔ ..
ပံုၾကည့္ျပီး ေရေသာက္.. ျပန္အိပ္လိုက္ပါဦးမယ္.. :-)
မႏု-စံ---> ညီမလက္ရာကို ယုံျပီးသားေပါ့ေလ။ စားဖူးရင္ လန္႕သြားဦးမယ္။
ညီမေမမိုး---> လာလည္ရင္ ခ်က္ေကြၽးမွာေနာ္။
ကိုဇနိ---> ဝက္သားဆိုလို႕ ကိုဇနိလည္း ေခါင္းေထာင္လာတယ္ထင္ရဲ့။ :D
မkom---> အျမဲတမ္း ဒီအရသာၾကီးဘဲ မစားႏိုင္တဲ့ ညီမအက်င့္ေၾကာင့္ ေလွ်ာက္ခ်က္ၾကည့္ေနတာ။
ညီမရႊန္းမီ---> တ႐ုတ္မဆလာနံ႕ေလး မွန္းျပီး ဝက္သားေကာက္ညွင္းထုပ္ထဲက ဝက္သားအရသာမ်ိဳးေလးလို႕ ေတြးၾကည့္ေနာ္။
မွန္းခ်က္ႀကည္႔အုံးမွ.
ဒီဟင္းခ်က္နည္း မတင္ေသးဘူးမွတ္လုိ႕ ေစာင္႕ဖတ္မယ္လုိ႕ ဟုိဘက္မွာ ေရးခဲ႕ေသးတယ္။ ဟင္းနည္းေလးမွတ္သြားတယ္ျမရြက္ေရ..။ ဟင္းခ်က္အရက္က ဘယ္လုိဟာလဲ မသိဘူး။ မျမင္ဖူးဘူး။
ဟင္းထုပ္.. လုပ္နည္းတင္ေပးပါလား။
အမေရ .. ဒီေန ့အဲဒီဟင္းစမ္းခ်က္ၾကည့္တာ ၀က္သားက အသားတံုးကို၀ယ္ၿပီး ပါးပါးလွီးခ်က္လို ့လားမသိဘူး ..တမ်ိဳးပဲ .. ပံုထဲကဟာေလာက္ ၾကည့္မေကာင္း.. စားမေကာင္းဘူး ..
အမေၿပာတဲ့ ၀က္သားက bacon အေနနဲ ့စားတဲ့၀က္သား လိုမ်ိဳးလား .. ေနာက္တခါ bacon နဲ ့ေတာင္ခ်က္ၾကည့္ရမလိုပဲ :(
ဝက္ေပါင္သားကို ခပ္လႊာလႊာလွီးထားတာမ်ိဳးပါ အမေရ။ ဂ်ပန္လိုေတာ့ "အူစုဂီရိ" လို႕ေရးထားတယ္။ bacon က သပ္သပ္ပါ။ http://www.nutr.kobegakuin.ac.jp/~byouri/list/img/buta-momo-usugiri.jpg ဒီကလို အသားလႊာပါ။
Post a Comment