Wednesday, October 28, 2009

Maitake



(ပုံ---ဂူဂယ္မွ)

"မအိတကဲ" (舞茸 / Hen of the Woods)ဆိုတာ မိႈတမ်ိဳးပါ။ ျမန္မာလို ဘယ္လိုေခၚတယ္ မသိပါ။ "မအိတကဲ"မိႈမွာပါတဲ့ β-Glucansက ကိုယ္ခံအား (immunity)ကို တက္ေစျပီး ဝက္တုပ္ေကြးကို ကာကြယ္မႈေပးတယ္လို႕ သတင္းမွာ ၾကည့္လိုက္ရတယ္။ မိႈက ထုတ္တဲ့အရည္ (Extract)ကို ကိုယ္ခံအားဆဲလ္ (Macrophage)ထည့္ထားတဲ့ Microbiological culture fluidထဲ ထားၾကည့္တဲ့အခါ ဗိုင္းရပ္စ္ပြါးႏႈန္းကို 30 ~ 40% ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္ ဆိုပါတယ္။ လက္ေတြ႕စမ္းသပ္ခ်က္အရ အၾကမ္းအားျဖင့္ ၁၀နာရီအၾကာမွာ အဲဒီလို ထင္ရွားတဲ့ ရလာဒ္ကို ရတာျဖစ္ျပီး အမ်ားအားျဖင့္ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြ ထက္ဝက္နီးပါး ေသဆုံးကုန္ပါတယ္။ မိႈရဲ့ Extract က ဗိုင္းရပ္စ္ကို တိုက္႐ိုက္တိုက္တာ မဟုတ္ဘဲ ကိုယ္ခံအားဆဲလ္ေတြကို လံႈ႕ေဆာ္ျပီး ဗိုင္းရပ္စ္ပြါးႏႈန္းဖိႏွိပ္ျခင္းမွာ ကူညီေပးပါတယ္။ တုပ္ေကြးဗိုင္းရပ္စ္က ဘယ္လိုေျပာင္းလဲပါေစ မိႈရဲ့ ကိုယ္ခံအားတက္ေစတဲ့ႏႈန္းက မေျပာင္းလဲဘူးဆိုပါတယ္။

"မအိတကဲ"မိႈကို စားရာမွာ ကိုယ္ခံအား တက္ေစတာက သူ႕ကထြက္တဲ့ အရည္ျဖစ္လို႕ အရည္ဟင္းေတြ လုပ္စားတာ အေကာင္းဆုံးပါတဲ့။ ခုလို ေအးလာတဲ့အခ်ိန္မို႕ ဂ်ပန္က အိမ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား "နဘဲ"(ေၾကးအိုး) လုပ္စားၾကပါတယ္။ ေၾကးအိုးထဲ "မအိတကဲ"မိႈလည္း ထည့္စားၾကတယ္။ အဲဒီအခါ မိႈကိုဘဲစားရင္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ မရွိပါဘူး။ မိႈထဲပါတဲ့ β-Glucansက ေရေပ်ာ္ဓာတ္ျဖစ္လို႕ (water soluble) အပူေပးရင္ အားလုံး အျပင္ထြက္ကုန္ျပီး အရည္ထဲ ေရာက္သြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေၾကးအိုးရဲ့ အရည္ကို ေသာက္ပါမွ အက်ိဳးရွိမွာပါ။

တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုတာမို႕ တရားလြန္စားရင္ေတာ့ မေကာင္းပါဘူး။ တေန႕ကို တစ္ရာဂရမ္က သင့္ေတာ္တဲ့ မွန္းေျချဖစ္ပါတယ္။ သတင္းထဲမွာ "မအိတကဲ"မိႈကို အရည္နဲ႕စားနည္း တခ်ိဳ႕ ျပသြားတယ္။ ဂ်ပန္အစားအစာ ျဖစ္ျဖစ္ေျမာက္ေျမာက္ မခ်က္တတ္လို႕ ေသခ်ာလိုက္မမွတ္ထားလိုက္ပါဘူး။ အဓိကက ေရေႏြးနဲ႕ ျပဳတ္ရင္ ထြက္လာတဲ့ အရည္မို႕ ကိုယ့္နည္းကိုယ့္ဟန္နဲ႕ ခ်က္မယ္ စိတ္ကူးမိတယ္။


ေက်ာက္ဖရုံသီး ၾကက္သားစြတ္ျပဳတ္ရည္ထဲ ထည့္စမ္းၾကည့္ပါတယ္။ မိႈက အညိဳေရာင္အရည္ေတြ ထြက္တာမို႕ ဟင္းအေရာင္က မလွမပ ျဖစ္သြားတယ္။ ေနာက္မ်ားမွ တျခားခ်က္နည္းရွာျပီး "မအိတကဲ"မိႈဟင္းရည္ခ်က္ပါဦးမယ္။

(တုပ္ေကြးကာကြယ္ဖို႕ရာ β-Glucansပါတဲ့ မိႈေတြအျပင္ Vitamin Aပါတဲ့ ၾကက္အသည္း ဝက္အသည္း စတာေတြလည္း စားသင့္ပါတယ္တဲ့။)

6 comments:

ShwunMi- said...

အဲ့ဒီမိႈကို ၾကာဇံခ်က္လိုမ်ိဳးေရာ ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔ အသားနဲ႕ တြဲခ်က္လို႕ ရမလား မသိ..
ေျပာရင္း ၾကာဇံခ်က္ကို သတိရသြားျပီ..
မိႈေစ်းတက္ေနေသးလား အစ္မ?

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

:)
လည္လည္လာတာေၿခရာကေလးခ်န္သြားပါတယ္

khin oo may said...

မ်က္ေစ႕မွိတ္ေသာက္သြားတယ္။

Ma Thadar ( မသဒၶါ ) said...

ေငြမိုးမွိဳ လို ့ျမန္မာလိုေခၚပါတယ္။
Pleurotus ostreatus,
commonly known as the Oyster mushroom ျဖစ္ပါတယ္။
အျဖဴေရာင္ မ်က္ႏွာျပင္မွိဳကို ေငြႏွင္းမွိဳလို ့ေခၚျပီး..အညိုေရာင္ မီးခိုးမွိဳင္းအေရာင္ မ်က္ႏွာျပင္ရွိတဲ့ မွိဳကို ေငြမိုးမွိဳလို့ေခၚပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ စိုက္ပါတယ္။

ျမရြက္ေဝ said...

ညီမရႊန္းမီ---> ေစ်းမတက္ပါဘူး ညီမေရ။ အခုလို ေအးတဲ့အခ်ိန္ ေစ်းေတာ္ပါတယ္။

ဇာျခည္---> ေျခဖဝါးရာ ရွာမေတြ႕ဘူး။ :D

မခင္ဦးေမ---> ညက္စိ ဖြင့္ေသာက္ပါ ခ်င့္! :)

မသဒၶါ---> ေျဖေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အမ။ Wiki မွာ ရွာၾကည့္ေတာ့ မတူဘူးလိုဘဲ။ "မအိတကဲ"Maitake ကို Grifola frondosa, commonly known as Hen of the Woods ပါတဲ့။
ေငြမိုးမိႈကို ဂ်ပန္လို "ဟီရတကဲ" Hiratakeလို႕ ေခၚပါတယ္။

nu-san said...

ညီမေလးေရ... အင္တာနက္မရလုိ႔.. အခုမွ လာလည္ရတယ္.. :) အဲဒီမႈိခ်က္နည္းေလးေတြ ရရင္ ေျပာျပေပးပါဦး.. ေလာေလာဆယ္ေတာ့ မခ်က္စားျဖစ္ေသးဘူး. :D

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP