Tuesday, January 29, 2008

"ဟီစာရွီဘူရိ"


"お久しぶりですね。မေတြ႕ရတာ ၾကာျပီေနာ္"
ႏႈတ္ဆက္လိုက္တယ္ သူတို႕ကို။
ဒီေရာက္ကတည္းက ၾကဳံၾကိဳက္တိုင္း ရွာမိတာေလ။ ကန္စြန္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ စပါးလင္ အိမ္နားက ဘယ္ဆိုင္မွာမွမရွိ။ နဲနဲလွမ္းတဲ့ ဆူပါသြားစပ္စုေတာ့ ကန္စြန္းရြက္ရွာေတြ႕လာတယ္။ အေစ့ကန္စြန္းေလ။



နဲနဲေလးပါတဲ့အထုပ္တစ္ထုပ္ တို႕ရြာမွာ တစီးငါးဆယ္က်ပ္ေလာက္ေပးရတာကို ယန္းသံုးရာ(သံုးေထာင္က်ပ္) ေပးဝယ္ရတယ္။ စားခ်င္ေတာ့လဲ တတ္ႏိုင္ဘူးေပါ့။

ဘယ္လိုမွရွာမရတာက ခ်ဥ္ေပါင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္နဲ႕ စပါးလင္။ ဂ်ပန္ေတြ အခ်ဥ္အစပ္မစားေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို လက္ေလွ်ာ့လိုက္တယ္။ နံနံပင္နဲ႕ စပါးလင္က ထိုင္းဆိုင္ေတြမွာရတယ္တဲ့။ အိမ္နားမွာ ထိုင္းဆိုင္မရွိနဲ႕ေတာ့ ဟုတ္ေနျပီ။ ရထားအတန္တန္ အိပ္ငိုက္ေလာက္ေအာင္စီးျပီးသြားရတဲ့ ထိုင္းဆိုင္မွာလဲ ကုန္ေျခာက္ဘဲရွိတယ္။ အဲဒီကဝယ္လာတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ဘူးေတြလဲ ကုန္သြားျပီ။ ထပ္လဲမသြားႏိုင္နဲ႕ အင္တာနက္ထဲ ဝင္ေမႊလိုက္တာ ေဟာ!ေတြ႕ျပီ အြန္လိုင္းထိုင္းပစၥည္းဆိုင္ paknamstore တဲ့။ သြားဝယ္ဘူးတဲ့ဆိုင္ထက္ သက္လဲသက္သာ တန္လဲတန္၊ နံနံပင္နဲ႕ စပါးလင္လဲရွိ၊ ေရငတ္တုန္း ေရတြင္းထဲက်ေတာ့တာေပါ့။ မွာပစ္လိုက္တယ္ အမ်ားၾကီး။ အိမ္ကပို႕ထားတာေတြလဲ ေရာက္ေနေတာ့ အေတာ္ဘဲ ျဖစ္သြားတယ္။





စပါးလင္နဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ နံနံပင္ေလးျဖဴးစားလိုက္၊ တုံယမ္းဟင္းရည္ခ်က္ နံနံပင္ထည့္၊ ၾကာဇံခ်က္ထဲ ထည့္လိုက္နဲ႕ ဒီလထဲေတာ့ "ဟီစာရွီဘူရိ"ေတြ မ်ားသြားတယ္။ မျမင္မေတြ႕ရတာၾကာတဲ့သူကို ႏႈက္ဆက္တာေလ။ က်မကေတာ့ ကန္စြန္းရြက္၊ နံနံပင္နဲ႕ စပါးလင္တို႕ကို အဲလိုဘဲ ႏႈတ္ဆက္လိုက္ေတာ့တယ္။ ၁၀လအၾကာ ျပန္ေတြ႕ျခင္းေပါ့။ လာလည္သူေတြကိုေတာ့ တုံယမ္းဟင္းရည္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးတိုက္လိုက္တယ္။ မလုလုရဲ့ မီးဖိုေဆာင္က နည္းနာယူထားတာ။



နံနံပင္ဆိုလို႕ မေန႕ညက TVအစီအစဥ္တခုမွာ နံနံပင္အေၾကာင္း ၾကည့္လိုက္ရေသးတယ္။ နံနံပင္ကို ဂ်ပန္လို"パクチ / パクチー"(ပါကုခ်ိ / ပါကုခ်ီး)တဲ့။ ဒီမွာနံနံပင္ကို သိတဲ့သူ အေတာ္နဲတာဘဲ။ research လုပ္တာ လူတစ္ေသာင္းမွာ ႏွစ္ရာဝန္းက်င္ေလာက္ဘဲ နံနံပင္ၾကိဳက္ၾကတယ္။ လမ္းသြားလမ္းလာေတြကို အပင္ျပျပီးေမးတာေတာင္ နံနံပင္ဆိုတာကို မသိဘူး။ အသက္ၾကီးပိုင္းေတြ အေတာ္မ်ားမ်ားက မသိၾကတာမ်ားတယ္။ (နံနံပင္ကလဲ ဒီေနာက္ပိုင္းမွ ဂ်ပန္မွာ စစိုက္လာၾကတာဆိုဘဲ။ ဒါေၾကာင့္ ေနရာတိုင္းမွာ မရွိတာကိုး။) နံနံပင္ကိုစားၾကည့္ခိုင္းေတာ့ ဖဲ့စားၾကည့္ၾကျပီး "တမ်ိဳးၾကီးဘဲ" "ငယ္ငယ္ကတည္းက စားဘူးရင္ေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး၊ ခုမွေတာ့ မစားႏိုင္ဘူး"တဲ့။ တခ်ိဳ႕က "နံလိုက္တာ"တဲ့။ (နံနံပင္ပါဆိုမွ:D) ကိုယ့္ႏိုင္ငံမွာလဲ နံနံပင္မၾကိဳက္တဲ့သူ မ်ားတာပါဘဲ။ က်မလဲ အရင္က သိပ္မၾကိဳက္တာ၊ မစားရတာၾကာေတာ့ လြမ္းလိုက္တာ။ (ခုေတာ့သိျပီ သူ႕ကိုကိုယ္ခ်စ္သည္။)


8 comments:

nu-san said...

ညီမေလး.. ပုဇြန္ဟင္းကုိ ျမည္းခ်င္လိုက္တာ.. ရွလြတ္.. စားခ်င္စရာပဲ..

ဒီမွာလည္း နံနံပင္ကုိ တရုတ္ဆုိင္တစ္ဆုိင္က ရတယ္။ ေစ်းေတာ့ အေတာ္ၾကီးတယ္။ ဒါေပမယ့္ မုန္႔ဟင္းခါးတုိ႔ ၾကာဇံခ်က္တုိ႔က နံနံပင္ မပါရင္စားမေကာင္းဘူးေနာ္။ :D ျမန္မာျပည္မွာတုန္းကေတာ့ မစားဘူး၊ မၾကိဳက္ဘူးဆုိတဲ့ အစားအစာေတြ ဒီေရာက္မွ ငတ္ျပီးရင္း ငတ္ေနတာမုိ႔ တခါတေလဆိုရင္ အရမ္းစားခ်င္တာပဲ.. လူ႔စိတ္မ်ားေနာ္.. ဟင္း... :)

Thyda said...

နံနံပင္ေစ့ေလးေတြအပင္ေ၇ာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြမွာဝယ္လို႔ရတယ္၊ အိမ္မွာစိုက္ထားတာဒီီေဆာင္းရာသီီမွာေတာင္႐ွင္ေနတုန္းပဲ၊ ခ်ဥ္ေပါင္လဲစီးပြားျဖစ္စိုက္တဲ့ျမန္မာေတြ႐ွိတယ္။ေဆာင္းရာသီမွာေတာ့စိုက္လို့မရဘူးလို့ေျပာတယ္။ေပၚခၽိန္ဆိုရင္တာကာဒါနိုဘာဘာကဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတယ္။ဘယ္လေတြလည္းေတာ့မမွတ္မိ၊
စားခ်င္ရင္ပို့ေပးမယ္ေနာ္

ရႊန္းမီ said...

ကန္စြန္းရြက္ .. သူေလးကို လြမ္းလိုက္တာ .. မီ့ ၾကိဳက္ၾကိဳက္ေပါ့ .. :)
ပုစြန္ဟင္းခ်ိဳေလး အရမ္းလွတယ္.. ရိုးရိုးေလးနဲ႔ကို အႏုပညာ ဆန္ေနတာ.. ရွလြတ္ :P
ဟုတ္တယ္ မမေ၀။။ မီက ပံုဆြဲေနရင္ ထမင္းေမ့ဟင္းေမ့မို႔ ငယ္ငယ္က ဘမ္း(banned) ခံရတယ္.. အခု ကြန္ျပဴတာထဲမွာ လုပ္တယ္.. ဘာတတ္ႏိုင္ေသးလဲ .. ဟဲ ဟဲ . . :D

thamudayanwe said...

အမလဲေႏြတုန္းက ကန္စြန္းရြက္စိုက္တယ္ အခုေသပီ..ကန္စြန္းေစ့နဲ့စိုက္လို့ရတယ္..အမဆီမွာလဲ တခါတေလ ကန္စြန္းရြက္နံနံပင္၀ယ္လို့ရတယ္
တျခားအေျခာက္ေတြက ယ ဆိုင္မွာ ၀ယ္တယ္
အမလဲ ငရုတ္သီးစိမ္း၀ယ္မရဘူး
အပင္စိုက္မလို့ခ်ိန္ေနတာ
ခ်ဥ္ေပါင္က ေျမရိွရင္စိုက္လို့ရတယ္ ေဂၚရခါးေတာင္စိုက္တယ္ အမသယ္ခ်င္းေတြေနတဲ့ ဆိုဒ္ဒမ မွာ

diLo said...

:D
sis
after readign this post, i cant help feeling hungry!

hee

သဇင္ဏီ said...

အား.. ဗုိက္ဆာသြားပီဂ်ာ..
ပုစြန္ၾကီးေတြက မုိက္မွမိုက္

မွ်ားျပာ said...

စားလိုက္ပီ ေကာင္းလုိက္တာ ဗုိက္တင္းသြားတာပဲ အစ္မေရ

Khin said...

ကဇြန္းရြက္ေတြ ရန္ကုုန္မွာေတာ့ဆင္းရဲသားေတြစာတာေပါ့

အိုုင္ရင္းဓတ္ပါလိုု ့အားရွိတယ္။

ကန္ထဲမွာအလကားေတာင္ခူးလိုု ့ရေသးတယ္။

ႏိုုင္ငံျခားေရာက္မွ လြမ္းေနရတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္လဲလြမ္းတာပါဘဲ။

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP